tiistai 13. toukokuuta 2014

Musiikkia, lavasteiden suunnittelua ja treeniä sisätiloissa.

Viime viikolla kävin tutkailemassa kesäteatterin tilannetta. Edelliskesän esityksen kiinteät lavasteet olivat vielä näyttämöllä, osin krempahtaineina. Lumikinoksia siellä täällä lorisemassa. Pian täytynee pitää purku- ja siivoustalkoot, että päästään valmistamaan Carmenin näyttämökuvaa, treenit jatkuvat ehkä jo ensi viikolla kesäteatterilla.

Kuvia kesäteatterilta viime viikon alusta:

Kuva1. Kesäteatterilla oli viime viikolla vielä reippaasti lunta. Kuva 2. Katsomon kulmasta näyttämölle aukeava näkymä. Kuva 3. Näyttämön takana. Paikka, jossa näyttelijöitä jännittää 27.6. 2014. Kuva 4. Katsomo, jonka odotan olevan täynnä väkeä kesällä. Kuva 5. Näyttämöllä on vielä viime kesän lavasteita. Kuva 6. Ohjaaja rynnistää kohti katsomoa villisti karjuen.

Viime viikolla ehdittiin pitää myös lyhyt palaveri esityksen lavastaja Senni Soldatkinin kanssa. Usein kesäteattereissa nähdään viimeisimmilleen vietyä realismia lavastuksen ja puvustuksen osalta. Kesän näytelmässä etsitään muita suuntia. Paltamon Carmen sijoitetaan ajallisesti johonkin muualle, kuin alkuperäistekstin 1800-luvun Sevillaan. Tarkoitus on leikitellä väreillä, aikakausilla ja eri elementeillä, jossa tärkeimpään osaan noussee pino tuoleja ja jakkaroita. Myös eräs erityiselementti on tulossa, josta varmaan kerron myöhemmissä bloggauksissa.

Näytelmän musiikin sovittaa ja harjoituttaa paltamolainen musiikinopettaja Markku Korhonen. Yhdessä kuluneen viikon harjoituksessa näyttelijät pääsivät Markun opastamana tutustumaan näytelmän musiikkiin. Sävy oli vielä turhan klassinen, suuntanamme on parissa kappaleessa iskelmällisempi, ja eritoten kansanmusiikki, joka on muuten ollut Bizetinkin sävellysten pääinspiraationa. Kävimmekin vielä Markun kanssa laulut kahdestaan läpi.

 

Kuva 7. Kohtausharjoitukset Paltamon Paltalinnassa. Carmen saapuu "Sevillalaiselle aukiolle" sotilaiden ja nuorukaisten julistaessa lempeään ja neitosten katsellessa sivusta mustasukkaisina.Kesäteatterin lumitilanteen vuoksi harjoittelimme vielä sisätiloissa Paltamon Paltalinnassa. Roolitus on pääosin tehty, mutta silti tuntuu, että vielä kaipaisin muutamia näyttelijöitä pieniin osiin ja kuoroon. Ja yhä kaipaisin paria, kolmea soittotaitoista kaveria näyttämölle. Katsotaan, miten käy, löytyykö heitä. Otan siis joka tapauksessa yhä ilolla jokaisen kesäksi sitoutumaan pystyvän, näyttämölle halajavan miehen, naisen, tai lapsen mukaan porukkaan. Harjoitusten tunnelma on ollut upea. Tästä on hyvä jatkaa uuteen viikkoon.
 


Kuva 8. Kohtausharjoitus. Naisväki taistelee luutnantti-Zunigan(Vesa Hyvönen) huomiosta, rivisotilaiden katsellessa hämmentyneinä taustalla.
Kuvat: Panu Huotari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti